… azt is megmondom, hogy mit.”
Ezúttal nem sütünk, hanem a paprika elkészítési, konzerválási módjait vesszük sorra elméletben és gyakorlatban is.
Mindszenten,
2014. szeptember 12-én pénteken
délután 3 órától
a Hét Halász Házában
A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája az élethosszig tartó tanulást segítendő (LLL) programja keretében olyan ismereteket szeretne feleleveníteni, amelyek már-már feledésbe merültek. Minden faluban voltak, s vannak olyan specialisták, akik a köznapi, mindenki által végzett tevékenységeket kiemelkedően magas szinten gyakorolják, messze földön híres szakácsok, faragók, vagy éppen mindenkinél jobban értenek a gyümölcsfák oltásához, a gyógynövények hasznosításához.
Mindszenten is szeretnénk a fiataloknak és érdeklődő háziasszonyoknak megmutatni azt a tudást, azt az évszázadok alatt kiérlelt módszert, amellyel a híres Szentes környéki, mindszenti paprikát konzerválják, elkészítik.
Mindszentről Jenei Jánosné és Márkus Imre „szakemberek” is a segítségünkre lesznek. Ők mutatják meg, milyen fajta paprikát, mihez érdemes felhasználni, hogyan lehet télire is eltenni a friss ízekből.
Reméljük, hogy a szeptember 12-i alkalom kezdete lesz annak a folyamatnak, ami a helyi értékek feltárása mellett azok megőrzését, a mai körülményekhez való igazítását is segíti.
A paprika mellé szellemi táplálékot is adunk, az egészséges táplálkozásról beszél Csizmadia Sándorné gasztropedagógus.
A délután 15 órától kezdődő interaktív délutánra minden érdeklődőt várunk a Hét Halász Házába, (Damjanich u. 16, a régi Bölcsi épülete)!
Érdemes hozni kötényt és 1-2 konzerves üveget, a tapasztalatok kicseréléséhez saját recepteket.
A Jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket fogadjuk 2014. szeptember 11-ig a kellermindszent@gmail.com címen és a 30/670-7580-os telefonszámon.