Országos népszavazás 2016.

 

 

Tájékoztatom településünk választópolgárait, hogy amint arról az országos médiumokból már bizonyára tudomást szereztek, Magyarország Köztársasági Elnöke a 233/2016. (VII. 5.) KE határozatával 2016. október hó 2. napjára (vasárnapra) tűzte ki a köznyelvben „kvóta referendumként” emlegetett országos népszavazást.

 

A népszavazásra bocsátott kérdés:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

* * *

Azt a választópolgárt, aki augusztus 5-én a szavazóköri névjegyzékben szerepelt (tehát, aki ezen a napon választójogosult volt), a Nemzeti Választási Iroda választási értesítő megküldésével tájékoztatja e tényről, illetve az értesítő – ahogyan azt már megszokhattuk – tartalmazza a népszavazás időpontját, és azt, hogy a választópolgár a lakcíme alapján melyik szavazókörben adhatja le szavazatát. A választási értesítőt legkésőbb augusztus 15-ig minden választójogosultnak meg kell kapnia. Ha valaki nem kap eddig az időpontig értesítőt, akkor a Helyi Választási Irodához fordulhat.

Az augusztus 5-e utáni változások (pl. új lakcímre költözés vagy a választójogosultság megszerzése) esetén már a Helyi Választási Iroda fog új értesítőt küldeni az adott választópolgárnak.

* * *

Az a választópolgár, aki október 2-án nem a lakcíme szerinti településen, de Magyarországon tartózkodik és szavazni szeretne, kérheti átjelentkezését annak a településnek a meghatározott szavazókörébe, ahol a népszavazás napján tartózkodik. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2016. szeptember 30-án 16 óráig kell a helyi választási irodához megérkeznie. Az átjelentkezési kérelmet személyesen, levélben vagy elektronikus úton (ügyfélkapun, illetve a választások elektronikus oldalán keresztül) lehet benyújtani a lakóhely szerinti helyi választási irodához. Elektronikus on-line benyújtásra a www.valasztas.hu honlap főoldalán a megfelelő linkre kattintva van lehetőség, míg a levélben való beküldésre szolgáló nyomtatványt ugyanezen a honlapon a „Gyakran ismételt kérdések” menüpontot, majd a „Hogyan szavazhatok, ha a szavazás napján nem vagyok otthon?” kérdést kiválasztva lehet letölteni.

* * *

Az a választópolgár, aki október 2-án külföldön lesz, de szavazni szeretne, kérheti a külképviseleti névjegyzékbe való vételét. A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelemnek legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16 óráig kell a helyi választási irodához megérkeznie. A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelmet ugyanolyan módokon lehet benyújtani, mint az előző pontban részletezett átjelentkezési kérelmet, azzal a különbséggel, hogy a levélben történő benyújtáshoz szükséges nyomtatványt a „Gyakran ismételt kérdések” menüponton belül a „Milyen tennivalójuk van azoknak a választópolgároknak, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de külföldön szeretnének szavazni?” kérdést kiválasztva lehet letölteni.

 

* * *

Azon választópolgárnak, akit betegsége, fogyatékossága gátol abban, hogy a szavazókörben személyesen megjelenjen, e népszavazás során is lehetősége van mozgóurnát igényelni. A mozgóurnát igénylők névjegyzékébe való felvétel iránti kérelmet ugyanolyan módokon lehet benyújtani, mint az előző pontokban részletezett átjelentkezési és külképviseleti kérelmet, azzal a különbséggel, hogy a levélben történő benyújtáshoz szükséges nyomtatványt a „Gyakran ismételt kérdések” menüponton belül a „Ki igényelhet mozgóurnát, és hogyan?” kérdést kiválasztva lehet letölteni.

 

* * *

A népszavazással kapcsolatos legfontosabb kérdésekről a már hivatkozott www.valasztas.hu honlapon tudnak tájékozódni. Ezen túlmenően kérdéseikkel a Helyi Választási Irodához is fordulhatnak. Az Iroda címe, elérhetőségei: 6630 Mindszent, Köztársaság tér 31., tel.: 62/527-012, e-mail: jegyzo@mindszent.hu. Az Iroda vezetője a jegyző.

 

Helyi Választási Iroda