A Polgármesteri Hivatal energetikai és födémfelújítása már zajlik, ahogy azt a mindszenti lakosok is tapasztalhatták ügyeik intézése során. A bejárat ideiglenes áthelyezése és az esetleg nehezített megközelítés kapcsán ezúton is szíves türelmüket kérik.

További információkért a folyamatban lévő pályázatokról kattintson!

Mindeközben megtörtént „A mindszenti Dózsa-telep városrész megújítása” című TOP-os, infrastrukturális beruházást tartalmazó pályázat közbeszerzési eljárása, melyet követően rövid időn belül megindul a Dózsa-telepi Észak utcán kialakítandó közösségi ház és tér kialakítása is. Erdősi Norbert projektmenedzser elmondta, hogy az épületen belül 65 négyzetméteren készül el egy szociális bérlakás, melynek lakhatási feltétele többek között az lesz, hogy a beköltöző vállalja a gondnoki feladatokat.

Ugyanis a Dózsa-telepen is szeretnének a Kulturális Központhoz hasonló teret adni a különböző foglalkozásoknak, programoknak, így szintén az épületben kap helyet egy 80 négyzetméteres egybefüggő közösségi tér, amely eszközökkel megtöltve, teakonyhával felszerelve rendezvényteremként funkcionál majd elsősorban. De itt készül el a polgárőröknek szánt iroda is – a módosult határidő szerint – 2019 tavaszáig megvalósítani kívánt projektrészben.

Az épületen kívül kamerarendszer, parkolósor, a kerítés lebontásával pedig egy olyan egybefüggő park készül el majd, amely a tavaszi parkosítás, padok, szemáttárolók, és a későbbiekben kialakítandó szabványjátszótér révén szép központi, közösségi tere lehet a Dózsa-telepnek.

Fontos tudnivaló, hogy forgalom fennakadásra nem kell számítani a munkálatok során.

 

Ahogy azt a lakosok is láthatták, a „Zöld város kialakítása” TOP-os pályázat részeként a központi két téren megtörtént a veszélyes vagy beteg fák kivágása, a tuskók kiszedése, valamint az egészséges, de vadon nőtt és így az egységes összképet rontó sövényből is kellett kivágni. Ezek helyére kertészmérnök segítségével kerül odaillő növényzet – ismertette Erdősi Norbert, aki arról is mesélt, hogy a Köztársaság tér elöregedett rózsái és rózsalugasa helyére is újat ültetnek, sőt maga a lugas tartószerkezete is modern formában újul meg.

Ennek a térnek az „órás” felőli részében a meglévő lehetőséggel élve kis tavacska és vízforgató rendszer készül, amely egyrészt az új növények öntözésére is szolgál majd, de látványelemként is funkcionál egy darabon a felszínen futó víz, illetve a másik térről átkerülő díszkút is. Vízvételi lehetőség is lesz itt persze, és padokkal kiegészítve ezt a részt szintén egy újabb kis közösségi tér alakulhat ki itt.

A Szabadság tér felé haladva szintén megújításra kerül az iparcikkbolt és környéke előtti rész, hiszen a mára itt foltokban megmaradt fű és poros rész nem szép, a városszépítő egyesület által rendbe hozott pad sem érvényesül így, ezért itt rendezik a terepet és néhány parkolóhelyet is kialakítanak. Magán a Szabadság téren sok növényt nem kellett kivágni, de itt is lesz ültetés és új összekötő utak készülnek a parkban a gyerekek átjárásához alkalmazkodva. A játszótér körül sok-sok virágot ültetnek el, a kubikos emlékmű környezetében pedig egy kellemes kiülős részt alakítanak ki.

A futópálya mellett a régi járda pótlására újat építenek ki a projektben, de új járda készül a rendőrség és a hivatal, a gesztenyefasor és a hivatal, valamint a lakosok használata folytán létjogosultságot kapó ösvényen is, amely a Korzó, vendégház, könyvelőiroda és trafik tömbjét hátulról kerüli meg.

Szintén ennek a projektnek a része a Petőfi utca rendezése, amely a burkolat megújítása mellett az utca elején zöldítést is jelent, valamint padok, szeméttárolók, kerékpártárolók, áramvételi doboz kihelyezését amellett, hogy a kistermelőknek árusítóhelyeket alakítanak itt ki.

A kerékpárút mentén is kivesznek növényeket, és új – a lakosok által megszavazott – gömbkőris fasort ültetnek a helyükre. A nyertes kivitelező hamarosan megkezdi a felvonulást, és a tervek szerint – a módosult határidő szerint – 2019 tavaszáig elkészíti a nyomvonalat végig a kenyérgyártól a piacig.

Ki kell térni arra, hogy ez a munka, valamint a Petőfi utca elejét érintő kivitelezés okoz majd fennakadásokat parkolás szempontjából, valamint a munkagépek mozgása és esetleges lezárások miatt, épp ezért már előre is kérjük a lakosok megértő türelmét – fogalmazott a projektmenedzser.

 

A futó uniós pályázatokat és azokról a legfontosabb információkat az alábbi tájékoztató táblázat összegzi: