Tisztelt Adózók!

 

Tájékoztatom a Tisztelt Adózókat, hogy 2021. január 1-től a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségüket – ideértve az adóbevallás kijavítását, az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségüket kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesíthetik.

 

A fentiek alapján megszűnnek az E-önkormányzati portálon korábban a célra rendszeresített nyomtatványok. Bevallási kötelezettségüknek az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) segítségével, ügyfélkapun/cégkapun történő benyújtással tudnak eleget tenni.

 

Tájékoztatom továbbá, hogy a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében tett intézkedés eredményeképpen a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak a 2021. évi helyi iparűzési adóelőleg 50%-át kell megfizetni, valamint a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó helyi iparűzési adó mértéke 1%.

 

Ennek feltétele, hogy a vállalkozó 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkozatot nyújtson be arról, hogy a vállalkozása mikro-, kis és középvállalkozásnak minősül.

 

A 21NYHIPA nyilatkozat a NAV-on keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

 

dr. Végh Ibolya
jegyző