Muzsla

Muzslya helyi közösség hivatalos honlapja

 

Muzslya mindössze 110 éves vajdasági település Zrenjanin (Nagybecskerek) várostól délre, a város központjától légvonalban 4 km-re, a Bega folyó jobb partján. Közép-Bánátban egy tömbben itt élnek a legnagyobb számban magyarok. A település ma nem önálló, Zrenjanin város IX. kerületét alkotja.

Története 

Területén már az újkőkorban is éltek emberek. A vonaldíszes kerámiák népének, valamint a zselizi kultúra tárgyi emlékei kerültek itt elő. A község környékén két kisebb méretű ideiglenes római katonai tábor nyomait fedezték fel. 1156-ban Mosula néven említik először, neve a szláv “Mužilo” személynévből származhat. 
A Csenke major területén a Duna partján egykor földvár állt, amelynek nyomai 1720 körül még jól látszottak. 
A falu Szűz Mária tiszteletére szentelt templomát 1332-ben említi először a pápai tizedjegyzék, de valószínűleg ennél sokkal régebbi. 1337-ben már Kismuzslát is megemlítik, melynek Szent István tiszteletére szentelt temploma volt. 
Mindkét Muzsla ekkor az esztergomi érsek birtoka. 1550-ben 4 adózó portája volt a községnek. 
1570-ben az esztergomi szandzsák török adóösszeírásában Nagymuzsla 60 házzal szerepel, míg Kismuzsla ekkor már lakatlan. 1594-ben 4 és fél portája volt. 1622-ben ismét két faluként említik Alsó- és Felsőmuzsla néven, ekkor 7 portája volt. 1647-ben a porták száma 9 volt. 

Nevezetességei 

Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1737-ben épült.