Tájékoztató a szúnyoggyérítésről

Mint bizonyára mindenki tapasztalta már, idén is megérkeztek a szúnyogok, az esős időszak és a Tisza áradása után beköszöntő meleg időjárás kedvezett e vérszívók intenzív elszaporodásának.

Az ellenük való védekezésnek azonban – Európai Uniós jogszabályok alapján – egy nagyon hatékony eszköze, a légi kémiai irtás idén nyártól már nem alkalmazható. Ez az egész Európai Unióra, tehát Magyarország teljes területére vonatkozik.

Repülőről már csak biológiai irtás végezhető, ami a vizekben lévő lárvákra hat, a kifejlett egyedeket nem pusztítja el.

 A szúnyoggyérítésre így csupán földi kémiai (ún. melegködös vagy ULV technológiás) módszerrel van lehetőség. Sajnos, biztos mindenki tapasztalta azt is a Mindszenten eddig már két alkalommal elvégzett gyérítés után, hogy ez csak egy-két nap nyugalmat hoz, utána ismét elszaporodnak a szúnyogok.

Erre tekintettel Mindszent Város Önkormányzata a katasztrófavédelemmel egyeztetve folyamatos földi szúnyoggyérítést tervez végeztetni a nyár folyamán. Szándékaink szerint – az időjárás és a vállalkozó kapacitásának függvényében – augusztus végéig legalább heti egy alkalommal történne szúnyoggyérítés. Minden feltétel optimális együttállása esetén úgy tervezzük, hogy a gyérítésekre a hétvégét közvetlenül megelőző időpontban kerüljön sor, hogy lehetőség szerint legalább a hétvégék legyenek viszonylag nyugodtak, szúnyogmentesek.

 

Zsótér Károly
polgármester