Mindszent város rendezi meg idén a Kárpát-medence Mindszent elő- és utónevű településeinek találkozóját, a XVI. Mindszenti Napokat 2019. június 28-30. között.

Az ilyen nagy érdeklődésre számító rendezvények sikere, és általa térségünk, lakosaink, családjaink öröme, kikapcsolódása, feltöltődése közös érdekünk – és majdan közös sikerünk lehet.

A rendezvény programjairól folyamatosan tájékoztatást kap majd a lakosság plakátok és Mindszent Város honlapja által, de elöljáróban elmondható, hogy nagyon színes három nap vár június végén mindenkire.

A nyitó, pénteki napon már déltől várjuk majd a 12 település vendégeit, melyet a XVI. Mindszenti Napok ünnepélyes megnyitása követ, ahol közreműködik majd a “Forgatós” Táncegyüttes Makóról és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, akiktől egyébként a délutánban még könnyedebb dallamok is felhangzanak majd. A nyitóünnepségen a Mindszent Város Képviselő-testülete által alapított és odaítélt díjakat és elismeréseket is átadják. Erre az alkalomra szeretnénk a résztvevő települések néptánc csoportjaival egy gálát rendezni. Még ezen a napon operett- és musicalrészletekkel örvendezteti meg közönségét Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház két művésze, de fellép a mulatós zene koronázatlan királya, Kaczor Feri is, hogy aztán utcabálban végződjön a nap az Orosházi Hangulat Együttessel.

A szombati napon idén is lesz sárkányhajós teljesítménymérés, de egyéb sportolási lehetőség is várja az érdeklődőket. A délután színpadára lép Náray Erika, Csordás Tibi (ex-Fiesta) és fellép a Stolen Beat is. A tűzijáték is hagyományos eleme már a Mindszenti Napoknak, így lesz ez idén is, de Szent Iván-éje sem múlhat el tűzugrás nélkül.

A vasárnap természetesen a katolikus templomnál veszi kezdetét, ahol az Ősök Ünnepét nem feledve a Mindszentet újraalapító hét halász családra emlékezünk, hogy a szentmise után szintén régi hagyományt felelevenítve közösen a Tiszához, a komphoz sétáljunk, megemlékezve eleinkről és elbúcsúzva az útra kelőktől.

Mindemellett kiállítások a természet témájában, városjáró kisvonat, éjszakai kalandtúra, véradási lehetőség és kutyabemutató is kerül a programba. A rendezvény versenyeiről, felhívásairól tájékoztatással leszünk, ám addig ízelítőül:

Kézműves/rajz pályázatot hirdetünk óvodások és általános iskolások részére „Az én Mindszentem” címmel, melyre olyan pályamunkákat várunk, amelyeken a település épített és természeti értékei jelennek meg. A pályamunka szabadon választott technikával készülhet, de a mű kasírozott mérete A2 legyen.

A 2015-ös Mindszenti Napok nagysikerű „barátfüle összefogása” új kihívásra biztat: minden résztvevő települést – így a mindszentieket is arra kérjük – hogy a település jellegzetes perecéből (legyen az bármilyen formájú, méretű, ízesítésű) készítsenek el annyi darabot, amennyi a település lélekszáma. Így mutatjuk be hasonló, ám mégis egyedi mivoltunk, mi Mindszentek és Testvéreink.

Szeretnénk, ha megalkotásra kerülne, sőt elhangzana, sőt tovább is álmodtuk: közösen egy emberként énekelhetnénk a Mindszentek Dalát. Így szövegíró versenyt hirdetünk, melyben a szerzői jogokat tisztelve, egy népi dallamra várjuk a jobbnál jobb szövegeket, amelyek visszaadják a testvériségünk és barátságunk miben létét. Egy a fontos, a dal alapja egy jól ismert gyors, vidám, magyar népdal legyen. Persze, ha valaki dalszerzői vénával is rendelkezik, nem szabunk olyan jellegű gátat, hogy ne álmodhatna meg egy minden ízében saját dalt. Annyit kérünk csupán, hogy nagyon figyelmes legyen az esetleges plágiumgyanú elkerülésére. Őrizzük meg a rendezvény tisztaságát annak minden elemében!