Mi a hulladékgazdálkodási rend változásának célja?

Célunk az Európai Unió által megkívánt szelektív hulladékgyűjtés javítás, a lerakóra kerülő szerves anyagok mennyiségének csökkentése, a szelektív hulladékfajták elkülönült gyűjtése a vegyes hulladéktól.  Ennek elősegítését célozza a házhoz menő szelektív gyűjtés kiépítése.

Kötelező-e kérni, illetve átvenni az edényzeteket?

A szelektív hulladékgyűjtő edényzetek átvétele kötelező a jogszabályok előírása alapján. Függetlenül attól, hogy mennyi szelektív hulladék keletkezik a háztartásokban.

A házhoz menő szelektív gyűjtés a kommunális gyűjtéshez hasonlóan az alap közszolgáltatás része.

Ingyenes-e az edényzet és a szelektív hulladék elszállítása?

A lakosság számára díjmentesen igénybe vehető a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás részeként.

Mi kerülhet a szelektív gyűjtőedénybe?

Újságpapír, hullámpapír, kartondoboz lapjára hajtogatva (hungarocell nélkül), szórólapok, csomagolópapír, tönkrement könyvek, prospektusok, elhasznált füzetek.
Üdítős- és ásványvizes flakonok (PET palack), nylon szatyor és zacskó, többrétegű italos karton (üdítős és tejes dobozok).
Üdítős, energiaitalos és alkoholos dobozok.

Minden más idegen anyag elhelyezése a szelektív gyűjtőedényben, a hulladékgazdálkodási jogszabály megsértését jelenti és a szolgáltató az edény kiürítését megtagadhatja.

 

Ha egy helyre kerül a műanyag, a papír és a fém, mitől szelektív a gyűjtés?

Az összegyűjtött szelektív hulladékot hasznosítás céljából, frakciók szerint bontja szét a hasznosító, utóválogatás révén.

Hamar megtelnek majd a sárga gyűjtőedények, de azokat ritkábban viszik majd el, mit lehet ilyenkor tenni?

A 240 literes edényzet a tapasztalatok alapján elégséges, de a mellé kihelyezett, bezsákolt szelektíven gyűjthető hulladékot mennyiségi korlát nélkül elszállítja a szolgáltató.

A szelektív gyűjtési időpontok változnak-e?

A szelektív hulladékgyűjtési naptárban előre meghatározott időpontok továbbra is irányadóak a 2017-es évre.

Ennek megfelelően a szelektív gyűjtőedények ürítési időpontjai 2017. november 8-9-10. napjai (a kommunális hulladékszállítással megegyező napon), illetve 2017. december 6-7-8. (szintén a kommunális hulladékszállítással megegyező napok)

2018-ra új szelektív hulladékgyűjtési naptárt kapnak a kedves ügyfelek.

 

DAREH Bázis Zrt. igazgatósága