Az elmúlt időszak kánikulai meleg időjárásának köszönhetően az ország jelentős részén – különösen az alföldi területeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar, a jelenlegi időjárási körülmények között, rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelet el az ország egész területére, 2017. június 20-ától átmeneti időre.

A részletekért kattintson!

A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanokra vonatkozik. A fenti időponttól kezdődően, a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, a közút- és vasút menti fásításokban is. Miután a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzettel borított területen fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején ott sem javasolt az égetés, tűzgyújtás, mely területekre a tilalom hatálya nem terjed ki (pl. az erdő határától számított 200 méteren kívül található tanya területe, stb.).

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható (és természetesen az esetleges következményektől függően büntetőjogi, kártérítési felelősséggel is tartozik). Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes!

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

A belterületi ingatlanokon az avar és kerti hulladék égetése szintén tilos! (Bár megjegyzendő, hogy ez nem az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése miatt, hanem a levegő védelméről szóló jogszabályok alapján egész évben, folyamatosan fennálló tilalom Mindszenten.)

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, tűzrakó hely vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Azonban az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok fokozott betartását követeli meg.

Ezek röviden a következők:

–     nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;

–     gondoskodni kell a megfelelő, a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;

–     a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy kialudt, illetve a biztonság érdekében lehetőleg homokkal, földdel le kell fedni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a NÉBIH FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, az erdotuz.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Erdészeti Igazgatóság