Kedves Olvasó!

Engedjék meg, hogy bemutassam a 33 éves múlttal rendelkező közhasznú szervezetünket, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületét, melynek székhelye Szegeden található. Egyesületünk száz fővel indult 1981-ben, ma már közel háromezres létszámmal működik, és egyre jobban fejlődik olyannyira, hogy a megyében már 28 csoportban dolgoznak munkatársaink aktívan, lelkiismeretesen. Minden évben színvonalas rendezvények kerülnek megrendezésre, idén első alkalommal a Mozgáskorlátozottak Megyei Jótékonysági Bálján is részt vehetnek a kedves látogatóink Szegváron. Ezenkívül rendezvényeink között szerepel a Megyei Horgászverseny, Megyei Fürdőnap, Mozgáskorlátozottak Megyei Találkozója és a MERI Regionális Sportnap.

Az egyesületünk céljai közé sorolható a fiatalítás is, amelynek eredményeként 2008-ban megalakult az Ifjúsági Tagozat, Bodnár Zoltán megyei titkár vezetésével. Létrehozásának a célja az, hogy felkutassa a Csongrád megyében élő mozgásfogyatékkal élő fiatalokat, akik színes programokon vehetnek részt, mint a kreativitást megcsillogtató KI MIT TUD, Ifjúsági Fürdőnap és az Integr – „ÁLOM” tábor, amely minden évben nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében.
Az éves tagdíjainkat a kapott jövedelemtől tesszük függővé, 35.000 Ft-ig 1700Ft, 50.000 Ft-ig 2000Ft, 50.000 Ft felett 2500 Ft, gyermektagdíj 18 év alatt 700Ft, a pártolói tagdíj pedig annyiba kerül, mint a mozgáskorlátozott esetében. Szolgáltatásaink közé tartozik a Mentori Szolgálat,Munkaerő-piaci támogatás,Révész Szolgáltatás,Sorstársi Tanácsadás,Tapasztalati Szakértői Tanácsadás szakképzett munkatársaink segítségével.
Kiemelkedő sikerekről is beszámolhatok, hiszen 2013. november 15.-én Bodnár Zoltán megyei titkárunkat az Országos Ifjúsági Tagozat vezetőségi tagjának, november 16.-án Tóth Margit elnökünket pedig a MEOSZ elnökségi tagjának választották. Ezúton is gratulálunk nekik!
Végül, de nem utolsó sorban pedig a pályázatainkról szeretnék néhány mondatot szólni önökhöz. A TÁMOP 2.6.2 pályázat keretein belül szervezetünk struktúrája került átvilágítás alá, amelynek eredményeképpen jelentős infrastrukturális fejlesztéseket tudtunk végrehajtani, ezáltal csoportjaink számára biztosíthatunk számítógépet és multifunkcionális nyomtatót. Ezenkívül munkatársaink térítésmentesen vehetnek részt továbbképzéseinken. Ezen a pályázaton 8 millió forintot nyertünk.
A TÁMOP 1.4.3 – „MOZGI” projektünk lehetővé teszi egy munka-hálózat létrehozását a Csongrád megyében élő megváltozott munkaképességűek számára. A pályázat lezajlása még most is folyamatban van. A kiválasztási folyamatot követően 103 fővel kezdődtek meg a Tanulás technikai tréningek öt csoportban öt kiváló mentor támogatásával Szegeden és Csongrádon. Január végétől a programban résztvevő megváltozott munkaképességű mentoráltak a képzést a Helyi Fejlesztési Tanulmányokkal kezdik, majd szakosodnak a különböző képzéseinkre, mint a pályázatkészítő, projektek marketingje, projektek finanszírozása, szakmai, pénzügyi elszámolása, közbeszerzési referens, operátor, sorstársi tanácsadó, személyi segítő. A megvalósításra közel 200 millió forint támogatást kaptunk.
A TÁMOP 1.4.1 pályázat egy 15 hónapig tartó projekt az egyesület számára, melynek célja a fiatal pályakezdők alkalmazása. Kiváló alkalom ez az egyesületünk szolgáltatásainak bővítésére, így alkalmazhatunk gyógymasszőrt, pedikűröst és gyógytornászt, akik a tervek szerint 25 év alatti pályakezdők lesznek. Ezt a szolgáltatást a tagjaink vehetik igénybe úgy, hogy előzetes időpont egyeztetést követően dolgozóink kéthavonta egy alkalommal elutaznak a csoportjaink helyszínére. Ezen a pályázaton az egyesület több mint 17 millió forintot nyert.
Az egyesület minden évben pályáz Rehabilitációs támogatásra, amely a megváltozott munkaképességű dolgozóink foglalkoztatására irányul. 2014. január 1-jétől 24 fő alkalmazására nyertünk támogatást azzal a feltétellel, hogy kizárólag a komplex felülvizsgálati határozattal rendelkezőket lehet alkalmazni. Ennek megvalósítására közel 27 millió forintot nyert az egyesület.

Köszönöm, hogy elolvasta rövid tájékoztatómat, bővebb információért látogasson el a www.mcsme.hu vagy a www.mozgi.eu weboldalainkra.

Virágos-Kis Noémi
Kommunikációs munkatárs