Felhívás kéknyelv betegséggel kapcsolatban

Felhívom az állattartók figyelmét, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diganosztikai Igazgatósága a megye területén három szarvasmarha állományban is kéknyelv betegség vírusát mutatta ki. Az érintett kislétszámú telepek Deszk, Hódmezővásárhely és Csanádpalota külterületén találhatók. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében elrendelésre került az érintett gazdaságok 20 km sugarú körében a kérődzőtartó gazdaságok szűrése, melynek keretében e területeken a közeljövőben sor kerül minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaság állatorvosi ellenőrzésére.

 

A védőkörzetre vonatkozóan érvényben lévő legfontosabb előírások a következők:

 

  • Fogékony állat (kérődző), valamint fogékony állatból származó petesejt, sperma és embrió a védőkörzet (az érintett gazdaságok 100 km sugarú körzete) területét nem hagyhatja el. Élő állat vonatkozásában kizárólag azonnali vágásra történő szállítás esetén, a vonatkozó EK rendeletben meghatározott feltételek szerint adható felmentés. Az EK rendeletben való megfelelést a hatósági állatorvos igazolja a szállítási dokumentumon.
  • A védőkörzetben tartott állatvásárra, piacra kizárólag a védőkörzeten belüli településről származó fogékony állat szállítható be.
  • A körzeten belüli, illetve a körzeten át történő szállításhoz a szállításra jogosult állatorvosnak igazolnia kell a szállítási dokumentumokon az EK rendelet által előírt feltételek teljesülését.

 

Csongrád Megyei Kormányhivatal

Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság