Tájékoztatás az illegális hulladéklerakók megszüntetésére elnyert pályázati támogatásról

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. és 2021. évben megvalósítandó I. üteméről szóló 1598/2020. (IX.21.) Korm. határozat 6. pontjában foglaltak alapján nyilvános pályázati felhívást tett közzé.

A pályázat tárgya: az illegális hulladéklerakók felszámolása, és a megtisztított területek megfigyelésének, őrzésének, az illegális lerakatok újra-keletkezésének megelőzése.

A pályázat keretében Mindszent Város Önkormányzata 10.409.342,-Ft támogatást nyert a feladat megvalósítására, mely összeg felhasználása 2021. május 31-ig megtörtént.

A támogatási összegből az utóbbi hetekben Mindszent kül,- és belterületein, különböző helyszíneken több illegális hulladéklerakó került felszámolásra. Az érintett területekről összesen 1300m3  zöld, vegyes és építési hulladékot szállíttatott el az Önkormányzat, melyek a városi lakókörnyezet és a természetes vizeink tisztaságát, a mezőgazdasági termőterületek, a termesztett növények minőségét is veszélyeztették.

A pályázati feltételeknek megfelelően az elnyert támogatási összeg egy részét a megtisztított területek megfigyelésére, őrzésére kell fordítani, így ezeken a helyszíneken 360o-os látószögben nagyfelbontású kamerás megfigyelőrendszerek kiépítésére is sor került. Ennek  segítségével a továbbiakban lehetővé válik a szabálysértések elkövetőinek, járműveiknek beazonosítása, tevékenységük nyomonkövetése.

Bízunk benne, hogy ezzel is hozzájárulhatunk egy tiszta, élhető város kialakításához, a további környezetkárosító tevékenységek megelőzéséhez.