5. Mindenszentek templom felújítása (Mindenszentek Plébánia pályázata)

EGYH-EOR-16-0368

Fejlesztés összege: 5 000 000 Ft

 

2015 szeptemberében jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága felhívása. A Mindenszentek Plébánia az EGYH-EOR-16 Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások célterületre nyújtott be pályázatot. Az előirányzat az egyházi hitéleti vagy közfeladatot ellátó, műemlék ingatlanok védelmét, felújítását, bővítését, valamint egyéb szükséges egyházi felújítási, építési beruházások támogatását szolgálta.

A Mindenszentek Plébánia 5 millió forint támogatásban részesült a Mindenszentek templom felújítására.

A Mindenszentek Templom 1798-1800 között lett kibővítve egy – akkori megnevezéssel szólva – emberemlékezet előtt épült templomból. Az átépítés késő barokk stílusban történt. Azóta átfogó felújításra nem került sor.

Épp ezért a beruházás főcélja most a jógazda gondosságával a templom állagának megóvása volt, melynek során az összes összegyűlő csapadékvíz elvezetésre került a templom környékéről, így a falak további felázását meggátoltuk.

Emellett a ma elvárásainak megfelelő szennyvízhálózat kiépítése mosdó elhelyezéssel, illetve a megközelítés megkönnyítése a járda és a parkoló felújításával történt meg.

A felújított templomkörnyezet lehetőséget ad vallási és más kulturális rendezvények megtartására, amelynek köszönhetően remélhetőleg a templom közösségépítő hatása meg fog sokszorozódni, és a megújult környezetben álló műemlék a településünkre látogató turisták kedvelt célpontja lesz.