12. Testvér-települési programok és együttműködések

TTP-KP-1-2017/1-000162

Fejlesztés összege: 850 000 Ft

 

Annak idején a johanniták kezdeményezésére alakított ki testvérvárosi kapcsolatot a magyarországi, Csongrád megyei Mindszent az erdélyi Csíkmindszenttel. A kölcsönös látogatások során született meg az ötlet, hogy összehívásra kerüljenek a Kárpát-medence Mindszent elő- vagy utónevű települései. Ennek folyományaként kerültünk kapcsolatba a romániai, Szatmár megyei Érmindszenttel (Adyfalvával). A település mindössze 180 lakosával – a lakosok nagy része magyar nemzetiségű – Érkáváshoz tartozik közigazgatásilag, így a főbb önkormányzati szolgáltatásokat is ez a település biztosítja. A Mindszent és Érmindszent között több évre visszanyúló kapcsolat alapja a kulturális, főként irodalmi jellegű események kölcsönös segítése.

Több alkalommal vettek részt és léptek fel gyermekeink és felnőttjeink egymás rendezvényein, előadásain, valamint a Határtalanul program keretében iskolásaink és ellátogathattak a településre, melyet akkor könyvadománnyal is segítettünk.

Kulturális kapcsolatunk így évről évre erősödött, amely a 2015-ös Mindszenti Napok és az Érmindszenti zarándoklat alkalmával már a többi „Mindszentek” felé is egyre inkább megnyílt.

Eljött az ideje annak, hogy ezt a kapcsolatot hivatalosan is megerősítsük, ehhez a Bethlen Gábor Alap pályázatán 850 ezer forint támogatást nyertünk el.

A pályázat a Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvér-települési programokat és együttműködéseket támogatja, valamint az új testvér-települési kapcsolatok kiépítését.

Pályázatunk a XXVIII. Érmindszenti zarándoklat rendezvényhez csatlakozik, emellett Muzslya, Csíkmindszent, Hartheim és Buzias után Érmindszenttel, azaz közigazgatási központjával, Érkávással is hivatalos testvér-települési kapcsolatot létesít Mindszent. Kiemelendő, hogy a zarándoklat Ady Endre születésének 140. évfordulójáról emlékezik meg idén.