Breast_cancer_ribbon_from_Yongjiet_on_Flickr__web_Idén is van lehetősége a mindszenti hölgyeknek mammográfiai szűrésen részt venni az EVP-Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

Az előző évektől eltérően a szűrés ez alkalommal Hódmezővásárhelyen történik, de előzetesen egyeztetett időpontban a szűrésre jelentkezőket az Egészségház (Csokonai u. 2.) elől Mindszent Város Önkormányzata a helyszínre szállítja.

Ha Ön a 45 és 65 év közötti nők csoportjába tartozik és a napokban kapott meghívót a szűrésre az Országos Tisztifőorvostól, kérjük, időpont egyeztetés céljából keresse fel háziorvosát rendelési időben az Egészségházban.

Mindszent településről az alábbi időpontokra várják a hölgyeket a mammográfiás vizsgálaton:

2014. október 22. szerda 16:30 busz indulás – vissza kb. 18 óra

2014. október 29. szerda 15:30 busz indulás – vissza kb. 17 óra

2014. október 17-én folyamatosan reggel 8 és este 10 óra között biztosítják a mindszenti hölgyek vizsgálatát. A busz oda-vissza fog járni és veszi fel a hölgyeket 7 óra 30 perctől kezdődően óránként, azaz ezt követően 8:30, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30 és 20:30 lesz a busz indulásának időpontja az Egészségháztól.

Kérjük, hogy a háziorvosi praxisnál egyeztetett időpontban az Országos Tisztifőorvostól kapott meghívóval várják a busz indulását, illetve visszainduláskor (amely egész órákban történik) az igazolással ellátott meghívót adják át a buszt vezető személynek.

Amennyiben Ön 45-65 év közötti hölgy, és 2012. október előtt volt mammográfiás szűrővizsgálaton, és jelenleg nem kapott meghívó levelet, kérjük, keresse fel háziorvosát!

A szűrővizsgálat célja, hogy az emlők röntgenvizsgálatával felderítse az emlőkben megbúvó, tüneteket és panaszokat nem okozó, még nem is tapintható rendellenességeket. Az emlőrák hazánkban a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. A korán felismert és megfelelően kezelt betegség gyógyulási esélyei jók. A szűrővizsgálat térítésmentes és a betegség szempontjából leginkább veszélyeztetett 45 és 65 év közötti nőkre terjed ki.

A vizsgálat rövid ideig tart, gyakorlatilag kockázatmentes és általában fájdalommentes. A szükséges adatok rögzítése után a szakasszisztens az emlők megtapintását követően felvételeket készít az emlőkről. Az emlők összenyomása – ami a jól értékelhető képek készítését szolgálja – csak ritkán okoz kisebb kellemetlenséget.

A szűrővizsgálat eredményéről Önt a szűrőközpont két héten belül értesíti. A vizsgálat eredménye leggyakrabban negatív, ilyenkor a következő szűrővizsgálat két év múlva esedékes. Ha a vizsgálat eredménye a normálistól eltér, kiegészítő vizsgálatra lehet szükség. Ilyenkor Ön levélben vagy telefonon kap értesítést.

Tudnia kell, hogy minden szűrővizsgálati módszernek vannak korlátai, azaz nem nyújt százszázalékos eredményt. Ritkán, de előfordulhatnak gyorsan növő rendellenességek, ezért ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata, ám ez azonban nem helyettesíti a mammográfiás vizsgálatot. Ha a két szűrővizsgálat közötti időszakban bármilyen emlőpanasza jelentkezik, haladéktalanul forduljon háziorvosához.

Kérjük, hogy a vizsgálatra vigye magával meghívólevelét, társadalombiztosítási kártyáját, valamint – amennyiben rendelkezik vele – korábbi mammográfiás felvételeit, leleteit.

Kérjük, hogy saját biztonsága érdekében éljen az emlőszűrés lehetőségével!