településtörténet

„Lenn az Alföld tengersík vidékin” a napfény, a hűs hullámok, az aranyló homok hona, ahol a szunnyadó tanyák, a ringó búzamezők közepette szorgos emberek, több mint 20 civil szervezet, vendégszerető családok várják az aktív pihenésre érkezőket ízös ételökkel, csodás környezettel és hangulatos estékkel a Tisza partján.

 

Mindszent a Dél-alföldi térségben, Csongrád megyében, a Tisza folyó bal partján, a Kurca folyó torkolatánál, Szegedtől (megyeszékhelytől) 50 km-re található. A település a 4521-es közúttal kapcsolódik a két legközelebbi városhoz: Szenteshez és a társulási, kistérségi, járási központként funkcionáló Hódmezővásárhelyhez.

Már az ókorban is lakott, a történelem folyamán többször elpusztult település mindig a visszatelepülőkkel élt tovább.

Árpád vezér ezt a területet Ondnak adományozta. Később a Sövényházi család birtoka lett. Az 1332-1335. évi pápai tizedjegyzék említi a Mindszent közelében fekvő Apor falu plébániáját. 1423-ban már templomos település, amely nevét Mindenszentek tiszteletére épített templomáról kapta. A 17. század végén Apor-Mindszent néven említik egészen 1818-ig az egyházi okiratokban. A török hódoltság alatt végig lakott település volt. A hatalmas Mindszent-algyői uradalom a török után Erdődy György, 1883-ban a Pallavicini család birtokába került. Zsellérsége a 19. századi folyószabályozások óta kubikusként kereste kenyerét.

1884-től 1925-ig a Tiszántúli járás székhelye volt.

Fejlődésében fontos szerepe volt a tiszai kompnak.

A település legrégibb része a Tisza melletti Csúcs. Itt áll a későbarokk római katolikus műemlék jellegű templom.

Az 1993 óta városi rangú településen ma mintegy 6800 fő él.

Mindszent hétköznapjait ma a mezőgazdaság, valamint a kis- és középvállalkozások működése határozza meg.

Általános iskola, óvoda, kulturális központ, idősek gondozási központja és nappali ellátója, egészségház, piac áll a mindszentiek rendelkezésére, valamint hosszú évek óta őrizzük helyben elérhető orvosi ügyeletünket.

Napjainkban több mint 20 civil szervezet, valamint csoport működik aktívan a településen.

Mindszent a fejlesztések időszakát éli: szennyvízberuházásunk és kisebb fejlesztéseink lezárultával számos új terv vár megvalósításra sikeres pályázataink révén: ivóvízminőség-javítás, sportfejlesztések, települési arculatunk kialakítása és megújítása.

Települési értéktárunk 33 értéket tartalmaz jelenleg (pl. útmenti keresztjeik, köztéri kútjaik, címerük, templomuk), melyből 4 a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerült: a Halászhálókötés, a Kurcatoroki zsilip, a Mindszenti Napok és a Necc kézimunka.

Számos Mindszent történetét és népéletét bemutató helyi kiadvánnyal rendelkezünk, az ezekhez fűződő és ezeken is túlmutató szakmai és amatőr helytörténeti kutatómunka és gyűjtemények sora példaértékű

Mindszent turisztikai célállomás szabad strandjával, de egyúttal megálló is a vízitúrázók, valamint a kerékpáros és gyalogos természetjárók, valamint a környékre látogatók számára.

Büszkék vagyunk az ipari műemlék Kurcatoroki zsilipre, a Mindenszentek Templomra, a Bankpalotára, Iskolasorunkra, a 25 éves Mindszenti Napok rendezvényre, lovas versenyeinkre, hagyományápolásunkra, ö-ző nyelvjárásunkra, színvonalas általános iskolai oktatásunkra, valamint intézményeink és civiljeink összefogni tudására.