TISZTELT LAKOSOK!

A központi orvosi ügyeleti szolgáltatást az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. végzi településükön.

Az orvosi ügyelet irányítása, a telefonhívások fogadása a következők szerint történik:

2016. július 01-től a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében az ügyelet irányítására

DISZPÉCSERSZOLGÁLATOT MŰKÖDTET.

A Diszpécserszolgálat működésének előnyei:

  • A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást (az esettől függően küld ügyeletet vagy akár azonnal mentőt ill. biztosít szakszerű tanácsadást)
  • Közvetlen kapcsolatot biztosít a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (OMSZ, Rendőrség, Katasztrófavédelem stb.)

Az egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a diszpécserszolgálat egy időben elérhető. Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű beteg utakon át jut ellátáshoz.

2016. JÚLIUS 01-től

az alapellátási ügyelet a következő számokon hívható:

ÜGYELETI HÍVÓSZÁM: 06-70/37-03-104

Mentőszolgálat /mentési hívószám: 104

Bejelentéskor a diszpécserszolgálat egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt az ügyeleti egység riasztásáról, behívja a beteget az ügyeleti ambulanciára vagy felveszi a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálat mentésirányításával mentőegység riasztásának szükségessége esetén.

Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.

A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIA (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehető.

A sürgősségi ellátás láncszemei / teendői :

1, Beteg:

– fel kell ismernie az életveszélyes állapotot

– döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia

– elsősegélyt kell nyújtania, illetve az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai alapján kell eljárnia

2, Diszpécser:

– a beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszámon fogadja

– tanácsot adhat a kiérkezésig elvégzendő beavatkozásokról

– helyszínre irányíthatja a legmegfelelőbb, a helyszínt leghamarabb elérő sürgősségi egységet

 Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.