Önkormányzatunk folyamatos kapcsolatban áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársaival annak érdekében, hogy összehangoltan, minél nagyobb hatékonysággal tudjuk végezni a szúnyoggyérítéseket.
Csongrád-Csanád vármegyében, a Tisza két oldalán, április 6-án és 12-én 1000 – 1000 ha területen – beleértve a mindszenti és baksi partszakaszt is – légi biológiai irtás történt.
Kora tavasszal mindenütt hatékonyan lehet védekezni a folyadék készítmény légi úton történő kijuttatásával, azonban a záródó lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést.
Mindszent Város Önkormányzata már tavaly is alkalmazta a lárvaölő granulátumot, ami az ártérbe szórva elpusztítja a szúnyoglárvákat a pangóvizekben. Munkatársaink idén is alkalmazzák ezt a módszert.
A következő napokban a Katasztrófavédelem munkatársai légi úton juttatnak ki ilyen granulátumot a Tisza Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán. A szakemberek a héten négy régióban összesen 3650 hektárnyi területen végeznek légi biológiai módszerrel kezeléseket.
Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.