Nyugdíjas Klub és Alkony Népdalkör

A Nyugdíjas Klub 46 éve alakult városunkban Kasznár Tóth Emma tanárnő keze alatt 1960-ban. Az évek során több vezetője volt a klubnak, de a működés folyamatos volt mindig. 
A klub tagjai hetente csütörtöki napokon jönnek össze a Tisza Művelődési Házban. 
Programjainkat előre elszoktuk készíteni és így tagjaink tudják, hogy melyik héten mi várja őket a csütörtöki találkozókon. Pl. megünnepeljük a névnapokat, de nem feledkezünk meg a Nőnapról, vagy az Anyák napjáról sem. Gyakran tartunk jó hangulatú teadélutánokat és kártyapartikat is. De szívesen meghallgatnak egy jó előadást, amely a napi, illetve a jelen dolgaival kapcsolatos (pld. egészségügyi vagy fogyasztóvédelemmel) kapcsolatban, stb. 

Évek óta megszervezzük a 3 napos országjáró kirándulásunkat. 
Minden esetben a tagok döntenek róla, hogy az ország melyik részén szeretnék eltölteni a 3 napot. 
Nagyon sok segítséget kapunk a Művelődési Háztól, mint befogadó intézménytől, akár a papírmunkában, vagy a pályázataink elkészítésében. 
A taglétszámunk egyre csak nő, tavaly 75 fővel működött a Nyugdíjas Klub. Célunk a jövőben is a nyugdíjasok összefogása városunkban. 

A Nyugdíjas Klub fő gerince az Alkony Népdalkör. 
A dalosok heti két alkalommal próbálnak, hétfőn esténként és csütörtökön. Az Alkony Népdalkör 1996-ban alakult meg az évtizedek óta jól működő nyugdíjas klub dalos kedvű tagjaiból. 
Először csak saját szórakozásunkra énekeltünk, azután egyre több meghívást kaptunk városi rendezvényekre, ünnepségekre, majd a megye több településére, de a határon túlra , így a Vajdasági Muzslyára is. Ez idő alatt sok barátság szövődött a többi település dalos csoportjaival. 

A KÓTA által meghirdetett országos népzenei minősítők 2003-ban Deszken “Ezüst” minősítést értünk el. 
A 21 énekessel és 4 citerással működő népdalkörünk 2006. januárjától tagja a Seprődi János Kórusszövetségnek. Fellépéseink száma az utóbbi években megsokszorozódott és egyre több meghívást kapunk a határon túlra is. 2006-ban két alkalommal jártunk a Vajdaságban, Palicson és Hajdújáráson. Egyedüli magyarországi fellépőként a siker itt sem maradt el. 
2006. október 7-én “Kiváló minősítést” kapott a csoport a KÓTA által meghirdetett minősítőn. 2006. október 26-án Budapesten az Országos Nyugdíjas Művészeti Fesztiválon szintén “Kiváló minősítést” kapott a dalkör. 

2007. áprilisában ismét szeretné megmérettetni magát a dalkör Bordányban az Országos minősítőn. 

2002. május óta évente megrendezzük a Dél-alföldi Népdalkörök Találkozóját 14-16 népdalkör részvételével. 
2007. májusában is szeretnénk ismét megrendezni a Népdalkörök Találkozóját. Szeretnénk meghívni mindazokat ahol már mi is jártunk, hogy viszonozni tudjuk a Dalkörök meghívásait. Az elmúlt időszakban fellépéseinkről mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk, az Országos Nyugdíjas Szövetség is elismerte a munkánkat, de megkapta már csapatunk a városi elismerést, a ” Mindszent Városért” díjat is. 

A feladat a Nyugdíjas Klub és a Dalkör előtt adott. Nehéz idők előtt állunk, de tele vagyunk energiával. A Nyugdíjas Klub tagjai segítik a dalos rendezvényeket is, így sok mozgósítható emberünk van. A reményt sosem veszítjük el. A városnak szüksége van ránk! Mi pedig szeretnénk Mindszent város hírnevét öregbíteni, határon innen és túl. 

Továbbra is fő célkitűzéseink közé tartozik a város nyugdíjasainak összefogása, a népi kultúra ápolása, hagyományőrzés, valamint a városban működő civilszervezetekkel való szoros kapcsolat tartása.

Klimó Lászlóné 
Nyugdíjas Klub vezetője
és a Dalkör vezető