Kézimunka szakkör

KÉZIMUNKA SZAKKÖR 
(ÖTYE)

A szakkör 1974. októberben alakult, 10-15 fővel.

Cél: a magyar etnikum hímzéseinek megismerése, megtanulása. 

Szakkörvezető: Danicskáné Cserna Piroska vizsgázott szakkörvezető. 

Szakköri foglalkozások a Tisza Művelődési Házban vannak, minden hétfő délután.
A több évtized alatt a szakkörvezető irányításával tájegységenként sorba megtanulták a szakkörtagok a különböző kézimunkákat, évente egy-egy tájról 3-4 munka készült, már nincs kőtelező hímzés, mindenki szabadon dolgozik.
A szakkór ónfenntartó, az évek során összegyűjtögetett anyagból dolgoznak, amit a szakkörvezető szerez be a fonallal együtt és a mintákat is a szakkörvezető rajzolja, szerkeszti, szúrja, drukkolja. Nagy-nagy türelemmel, hozzáértéssel, segítő készséggel igyekszik a vezető az új motívumok betanulásában, “az nem is varr, aki nem bont” elv alapján. Mintákat tanulni Balatonalmádiban, Gödöllőre jár a vezető, a Velemben megrendezett “Országos Szakreferensi Tábor”-ban is részt vett, ezek a továbbképzések önköltségesek. Az utóbbi években egyre kevesebb továbbképzést szerveznek. 

A harminckét év alatt családias hangulat alakult ki, a szakkörtagok tisztelik, szeretik egymást, szorosan összekovácsolódtak, nincsenek titkaik, nincsenek konfliktusok. 
Pihenni, kikapcsolódni és persze tanulni járnak a szakkörbe. A foglalkozási év végén és karácsonykor ünnepelnek, apró ajándékkal kedveskednek egymásnak. 
Munkáikat megcsodálhatták a mindszentiek, de volt kiállításuk Szegváron, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, és Szegeden az Alkotóházban. Néhány alkotásuk 
eljutott a határon túlra is, Muzslyán gyönyörködhettek a kiállítás látogatók a szebbnél-szebb kézimunkákban. 

A szakkör nyitott, szívesen fogadnak minden szépre és nyugalomra, kikapcsolódásra vágyó érdeklődőt.