Zsótér Károly, Mindszent Város Polgármestere tájékoztatása az építményadóról, amely megjelent a www.promenad.hu hírportálon, illetve a Mindszenti Hírek hasábjain:

Január 15. helyett január 31-ig vallhatják be az építményadó kiszabásához szükséges ingatlan alapterületüket a mindszentiek – döntött a város képviselő-testülete a január 14-i rendkívüli testületi ülésén, ahol a 2016. január elsejétől életbe lépett adórendelet módosításáról más tekintetben is tárgyaltak.

Eddig különböző kategóriák szerint kommunális adót fizettek a mindszentiek, míg az új rendelet alapján nem sávosan, hanem a tényleges négyzetméter után kell adózni. Ez egy igazságosabb adózási rendet alakít ki, hiszen mindenki a tényleges hasznos alapterület után fizeti meg az adóját. A bevallások benyújtása pedig azért vált szükségessé, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy a mindszenti ingatlanok nagy részénél a bevallott adatok már nem felelnek meg a valóságnak. A bevallás egy új, tiszta lapot kínál, így ha január 31-ig benyújtják az Adócsoportnak a nyomtatványokat a pontos adatokkal kitöltve, akkor nem kell bírságra és egyéb szankcióra számítani. Ám az, aki ezzel a lehetőséggel nem él, és az Adócsoport ellenőrzése során fény derül arra, hogy korábbi bevallásában a valónál kevesebb négyzetméter szerepel, az súlyos bírságra számíthat.

Az építményadó mértéke magántulajdon esetén négyzetméterenként 105 forint, tehát egy száz négyzetméteres ingatlan után 10 500 forint az éves adódíj. Azonban a vertfalú/vályog és emellett komfort nélküli házaknál ez mindössze 65 forint négyzetméterenként.

Nem szabad elfelejteni, hogy csak azok után a négyzetméterek után kell fizetni, ahol életvitelszerűen lehet élni (szoba, konyha, fürdőszoba stb.), illetve az erkély, lodzsa, fedett terasz esetében 50 százalékot kell fizetni. Van olyan is, hogy a pincét – amely egyébként mentes lenne az adó alól – beépítették konyhának, szobának. Ilyenkor a helyiség területének 70 százaléka után kell adózni.

Garázsok esetében is 105 forint a négyzetméterenkénti adómérték, és itt nem szabad elfelejteni, hogy a törvényi meghatározás szerint garázsnak minősül minden olyan helyiség, amely kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas – függetlenül anyagától és a tényleges használattól.

Az alsókonyha, a műhely is természetesen adóköteles, ha az 1 méter 90 centimétert eléri a belmagasság. Míg például a zöldség-, takarmánytároló díjmentes, de az alapterületét be kell vallani. Bevallani nem kell, és adót sem kell fizetni a tyúkól, disznóól, lom-, szerszám-, tüzelőanyagtároló után.

Ha például veszünk egy 80 négyzetméteres házat, mely után 6700 forint kommunális adót fizetett eddig az adózó, 2016-ban az építményadója 8400 forint lesz. Egy 58 négyzetméteres ház esetén, míg eddig 4100 forint kommunális adót kellett fizetni, 2016-tól 6090 forint lesz az építményadó. Egy 18 négyzetméteres garázs után 2015-ig 4100 forint adót fizettek, de ez évtől már 1890 forint rá az építményadó.

A Tisza-parti üdülőövezetben 500 forint négyzetméterenként az adómérték, amit a hasznos alapterület után kell megfizetni. Tehát itt sem kell beleszámítani a szerszámtárolót. A mindszenti lakosokat továbbra is 50 százalékos adókedvezmény illeti meg.

Akik a kommunális adóhoz korábban már jól, ténylegesen lemért adatok alapján bevallották a Polgármesteri Hivatal felé az ingatlanuk négyzetméterét, és abban nem történt semmilyen változás, azoknak idén már nem kell újabb bevallást tenniük. Zsótér Károly polgármester azt is elmondta, hogy a módosított rendelet értelmében azok esetében, akiknél az építményadó bevallásban az ingatlan alapterülete eltérést mutat attól, mint ami a magánszemélyek kommunális adója bevallásban szerepel, az építményadó kivetésén túl egyéb fizetési kötelezettség megállapítása nem történik, de csak akkor, ha az adózó bevallását benyújtja január 31-ig.

Többféle kedvezmény is került a rendeletbe. Gyermekszületés és első házasságkötés után az adott család 3 évig adómentes. Újonnan épült ingatlan után 5 évig nem kell fizetni. De ezen mentességek érvényesítéséhez természetesen a bejelentést meg kell tenni az Adócsoport felé.

Amelyik ingatlan előtt az ott élők újraépítik a járdát vagy felújítják az építmény homlokzatát, azok számára is maximum 5 évre eltörlik az építményadót a felmerült költségek értékében. Ennek feltétele, hogy a munkálatok megkezdése előtt az adózó bejelentést tegyen az Adócsoportnál, hogy annak állapotáról jegyzőkönyvet vehessenek fel. A beruházás során felmerült költségekről számlát kell bemutatni az érvényesítéshez.

A polgármester azt is hozzátette, hogy természetesen – főleg arra tekintettel, hogy minden adózó esete más és más – az Adócsoport munkatársait bátran keresse mindenki, akinek kérdései vannak.

/írta: Megyeri József/