A Mindszenti Napok története

A Mindszenti Napok története

A johanniták kezdeményezésére alakított ki testvérvárosi kapcsolatot a magyarországi, Csongrád megyei Mindszent az erdélyi Csíkmindszenttel. A kölcsönös látogatások során született meg az ötlet, hogy összehívásra kerüljenek a Kárpát-medence Mindszent elő-, vagy utónevű települések.

Első alkalommal 1993 nyarán került megrendezésre a „Mindszenti Napok” kulturális és sporttalálkozó. Ettől az évtől kezdve minden második évben sor került a találkozó összehívására, melyet minden második alkalommal, azaz négyévente Mindszent szervezett. Azóta már 13 alkalommal szerveztek a települések Mindszenti Napokat.

2013-ban a korábbi résztvevő és szervező települések polgármestereiből alakult meg a Mindszenti Napokért Hagyományőrző, Kulturális és rendezvényszervező Egyesület azzal a céllal, hogy a kétévente megrendezésre kerülő „Mindszenti Napok” keretein belül elősegítse a különböző vidékeken élők kultúrájának bemutatását, közös programok szervezését, az egymáshoz tartozás, a kialakuló kapcsolatok, barátságok ápolását, erősítését. Az Egyesület célja, továbbá a Kárpát-medence Mindszent elő-, vagy utónevű települések történelmi és kulturális szerepének minél szélesebb körben történő megismertetésére.

A Mindszenti Napok a Mindszentek találkozóján túl a szűkebben vett mindszentiek, azaz a város jelenlegi és volt lakóinak  is találkozója. A nemzetközi rendezvény programjaiba folyamatosan bekapcsolódtak Mindszent külföldi testvértelepülései is, így Hartheim, Buzias, Horgos, Muzslya.

Mindszent és az egyesület tehát lakói, illetve tagjai révén már 13 alkalommal bizonyította, hogy képes nemcsak országon belül, hanem határon átnyúlva is összefogni a településeket és az embereket. A Mindszenti Napok rendezvénye egy életerős, minden alkalommal sikerre vitt rendezvény, amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van.